Waarom een nieuwbouw­woning?

Lekker hoor, helemaal zelf van scratch af helemaal bepalen hóe je woning eruit komt te zien. Van tegels in de badkamer, vloerbekleding tot wellicht misschien wel de hele indeling. Je neemt geen gebreken (of slechte smaak!) over van de vorige eigenaren. Dat is fijn! Maar los hiervan kent een nieuwbouwwoning natuurlijk veel meer voordelen.

Een nieuwbouwwoning is eigenlijk altijd energiezuiniger dan een bestaande woning, niet onbelangrijk met de huidige prijzen van gas en elektra. In de eerste jaren zijn er weinig tot geen onderhoudskosten. En mócht er een bouwkundig gebrek aan de orde komen, dan worden die binnen de garantieregeling voor je opgelost. Je hoeft geen rekening te houden met overdrachtsbelasting. En ook de notaris- en kadasterkosten zijn inbegrepen bij de koopprijs.

Over de prijs gesproken: die staat altijd vast. Waar je bij een bestaande woning moet onderhandelen (of opbieden!), staat de prijs voor een nieuwbouwwoning gewoon vast. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Lekker behaaglijk

De doelstelling is om in Nederland in de toekomst onafhankelijk te zijn van gas, niet alleen vanwege het klimaat maar ook vanwege de negatieve gevolgen van het boren naar gas.

Zo is er minder CO2 uitstoot en dat is beter voor onze toekomst. Ons aanbod van nieuwbouwwoningen is standaard gasloos en zo energieneutraal mogelijk. Moderne technieken zorgen in de meeste nieuwbouwhuizen bovendien voor verwarming, maar soms ook voor koeling. Dat alles maakt het binnenklimaat aangenaam en comfortabel.

Alle voordelen op een rijtje

  • vaak veel indelingsvrijheid
  • energiezuinig, goede isolatie en van het gas af
  • weinig tot geen onderhoudskosten in de eerste jaren
  • geen overdrachtsbelasting
  • geen notaris- en kadasterkosten met betrekking tot grondaankoop
  • geen maandelijkse kosten voor een gasaansluiting
  • nooit meer afhankelijk van de onvoorstelbare gasprijzen
  • vaak zelf energie opwekken met eigen zonnepanelen
  • optimale isolatie: nooit tocht, condens of energieverlies
  • lekker duurzaam in gebruik en materiaal.

De laatste eisen

Bouwkundig voldoet je nieuwbouwhuis altijd aan de nieuwste wettelijke eisen. Alle nieuwe woningen moeten duurzaam en energiezuinig gebouwd worden met minimaal energielabel A. En dat merk je ook aan je energierekening. Zo mag je in Nederland vanaf 2050 niet meer aangesloten zijn op het gas. Bij nieuwbouw is dat dus al helemaal geregeld!

In het bouwbesluit zijn ook allerlei zaken geregeld die het comfort vergroten. Denk hierbij bijvoorbeeld dat de trappen minder steil zijn en je deuren en plafonds hoger dan een woning uit de jaren 80. Ook moet een ontwikkelaar zich houden aan minimale afmetingen voor bijvoorbeeld toiletruimten en gangen. Waardoor de woning altijd comfortabel aanvoelt.