
Opschortingsrecht; de 5%-regeling
Yes, je nieuwbouwwoning wordt opgeleverd! Maar voor je de sleutels in de deur steekt en de verhuisdozen uitpakt, is er iets waar je van moet weten. Bij de oplevering van je nieuwbouwwoning heb je namelijk recht om maximaal 5% van de aanneemsom in depot te storten bij een notaris. Dit is geregeld in de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). De 5%-regeling, ook wel opschortingsrecht, is een recht waar particuliere kopers die een nieuwe woning laten bouwen altijd gebruik van kunnen maken tot 3 maanden na oplevering van de nieuwbouwwoning.
Het zorgt ervoor dat de aannemer eventuele gebreken snel verhelpt. Hoe dit precies werkt? Dat gaan we je vertellen!
Wat houdt regeling precies in?
Bij de oplevering van je nieuwbouwwoning mag je, zoals gezegd, 5% van de aanneemsom in depot storten bij een notaris. Dit is je financiële vangnet voor het geval er zaken die niet juist of volledig zijn. Kom je bijvoorbeeld een lekkage, scheur in de muur of andere ongemak tegen, dan is die 5% je troefkaart. Je hebt drie maanden de tijd om gebreken te melden en de aannemer moet ze vervolgens kosteloos verhelpen. Dat is de garantie die je krijgt door die financiële ruimte achter te houden. En hoe fijn is het om te weten dat je niet meteen je portemonnee hoeft te trekken als er iets niet helemaal lekker zit?
Waarom is dit zo belangrijk?
Nieuwbouwwoningen zijn complexe bouwproject en onderweg komen er altijd onverwachte problemen. De meeste zullen voor oplevering opgelost zijn, maar soms lukt dit niet. Maar buiten deze (bekende) problemen, is het ook mogelijk dat er onzichtbare problemen zijn. Een warmtepomp die niet blijkt te werken, of een lekkende leiding. Hier kom je pas achter als je daadwerkelijk in het huis woont.
Daarom is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en gebruik te maken van de regeling, zodat de aannemer de gebreken snel herstelt. De regeling fungeert als een stok achter de deur voor de aannemer om de woning in volledig werkend op te leveren.
Dus, voordat je je sleutel in de deur steekt en je nieuwe huis in alle rust begint in te richten, check eerst even die 5%. Het kan je helpen om je woningproblemen soepeler op te lossen.
Wanneer betaal je de laatste 5%?
De notaris die het bedrag in deposito beheert, maakt normaliter 3 maanden na oplevering het resterende bedrag over naar de aannemer. Maar dit mag alleen als aan twee voorwaarden wordt voldaan:
- De notaris heeft een afschrift gekregen van het bericht dat de aannemer aan de koper heeft gestuurd met betrekking tot het opschortingsrecht (dat hij hieraan heeft voldaan).
- De koper van de woning heeft in de 3 maanden na oplevering niet aangegeven gebruik te willen maken van het opschortingsrecht.
De notaris kan ook eerder, dan de 3 maanden na oplevering, het bedrag overmaken:
- Wanneer de koper toestemming heeft gegeven om het bedrag over te maken.
- De aannemer een vervangende zekerheid voorstelt (bijvoorbeeld een bankgarantie).
- De rechter beslist heeft dat een depot niet (langer) gerechtvaardigd is.
Mag het bedrag ook langer dan 3 maanden in depot?
Ja, dit mag. Er moet dan wel sprake zijn van gebreken. En het bedrag moet in verhouding staan met de omvang van de gebreken. Dat betekent dat bij een klein gebrek niet de volledige 5% in depot mag blijven. Als gebruik is gemaakt van het opschortingsrecht, moet jij (de koper) aangeven welk bedrag in depot moet blijven.
Kijk gerust eens bij onze nieuwbouwwoningen. Misschien zit jouw droomhuis daar wel tussen. En wie weet teken jij binnenkort je eigen koopcontract, met 5%-regeling, voor jouw nieuwe huis!
Heb je specifieke vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met op via 085 – 060 1855.
In de tussentijd kun je ons volgen via onze socials: Facebook – Instagram – LinkedIn