
Opleveringskeuring
Opleveringskeuring van jouw nieuwbouwwoning
Het is bíjna zo ver; de oplevering van jouw nieuwbouwwoning! Uiteraard sta je te popelen om je sleutels in ontvangst te nemen en aan de slag te gaan, maar voordat je dit doet, is het verstandig om een opleveringskeuring uit te laten voeren.
Door tijdens de oplevering een onafhankelijke bouwkundige keuring te laten uitvoeren, voorkom je discussies achteraf. We vertellen je graag waarom wij je adviseren.
Waarom een opleveringskeuring?
Volgens jou is jouw nieuwe huis perfect! Alles lijkt op het eerste oog in orde, maar een opleveringskeuring door een gecertificeerde bouwkundige kan je toekomstige problemen besparen. Hoewel het niet verplicht is, is het zeker aan te raden om je woning te laten inspecteren voordat je de sleutels krijgt. Een bouwkundige kan mogelijke gebreken identificeren die variëren van kleine beschadigingen tot belangrijke technische fouten die de aannemer wellicht over het hoofd heeft gezien.
Wat staat er in een opleveringskeuring?
Een bouwkundige keuring is niet alleen een visuele inspectie van je woning. De expert bekijkt ook zorgvuldig de technische als esthetische aspecten van je huis. Van de fundering tot de afwerking van de muren: alles wordt gecontroleerd op gebreken. Dit kan variëren van onvolledige installaties tot structurele problemen die anders pas later zouden opvallen.
En wat als er gebreken worden gevonden?
Als de bouwkundige gebreken vindt, heeft de aannemer drie maanden de tijd om deze te herstellen. Binnen deze tijd moet de aannemer de eventuele gebreken zonder extra kosten oplossen, zodat jij jouw nieuwe huis zorgeloos kunt betrekken. Lees ook ons artikel over de 5%-regeling, je mag namelijk in dezelfde drie maanden maximaal 5% van de koopsom in depot houden bij de notaris. Dit heeft ook te maken met eventuele gebreken die niet direct zichtbaar zijn.
De kosten van een opleveringskeuring liggen rond de 300 euro, maar dit kan je op lange termijn veel problemen en kosten besparen.
Kortom: een opleveringskeuring klinkt misschien als (nog) een extra kostenpost, maar het is een slimme manier om ervoor te zorgen dat jouw nieuwe huis écht volledig en werkend is.